Foto: Jørn H. Moen

Dagens klimaprofil – André Martinsen

André Martinsen er illustratør og grafisk designer. Han jobbet 13 år i Dagbladet før han tok sluttpakke i 2005 og startet for seg selv. Nå leverer han illustrasjoner og grafiske tjenster til magasiner, aviser og  forlag. Han designer også CD-cover og bokomslag og har gitt ut barneboken «Allesandro er glad han ikke er ei ku», sammen med Eivind Eidslott.

Det er André som står bak den kreative designen til plakatene for KlimaOppmøte, KlimaSankthans,  Elefanten i rommet og Sammen for en oljefri framtid-møtet tidligere i år. 

Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?

– Jeg har alltid vært engasjert, selv om jeg det meste av tiden har sittet trygt på  gjerdet og sett oppmøter, demonstrasjoner og fakkeltog passere og tenkt at  «- de der gjør en viktig jobb».  Fra å ha vært medlem i diverse ungdomsorganisasjoner som UMA, NU og lokallag mot rasisme endret mitt aktive engasjement seg til moralsk taus støtte fra sidelinja. Da jeg fikk spørsmål om utforming av plakater og løpesedler for Klimanettverket var det  bare å finne tilbake gnisten i idealisten.

Hvorfor ville du være ukens profil for Norsk klimanettverk?

– Det er en ære å bli spurt og jeg tenkte først at hvem er vel interessert i å vite om hvilke tanker mannen i gata, undertegnede, har om klima og miljø, men det er jo mannen i gata som lever i dette klimaet og absolutt burde være engasjert og opptatt av hvordan vi påvirkes og hvordan vi kan påvirke vår egen og framtidas ressurser.

Hvilke ting gjør du i hverdagen for et bedre klima?

– Jeg kunne helt klart vært mer bevisst mine valg, men i hverdagen har fokuset på kildesorteringen blitt bedre. Men jeg synes Oslo kommune må bli flinkere til å tilrettelegge for innsamling av avfall det er for tungvint for folk å bli kvitt, da tenker jeg først og fremst på batterier, elektriske artikler, malingsrester og plast. Landsbygda har hatt klidesortering  i 20 år mens det har tatt Oslo 20 år med diskusjoner  for å komme fram til hvordan det kan gjøres. Litt som Monty Python i filmen Life of Brian, da Brian henger på korset og gruppen PFJ (Peoples` Front of Judea)  skal redde ham – gruppen er enig om at nå kreves det handling, nå må de slutte å diskutere – alle reiser seg for å handle, men så dukker spørsmålet opp om hvordan de skal handle – nei det må de diskutere – og så setter de seg ned igjen.

Hva er du mest redd for å miste?

– Håpet om at vi kan snu utviklingen og folks holdninger.

Hvem er din største klimahelt?

– Jeg mener at den største klimahelten er den personen som etter store oljeutslipp, som i utgangspunktet ikke skulle skjedd,  vasker hver enkelt fjær ev en oljetilsølt fugl, pusser steiner med tannbørste og måker olje med spade opp i bøtter.

Hvilken sak brenner du mest for?

– Det er selvfølgelig de store globale spørsmålene som reduksjon av klimagassene og oppheting av kloden og atmosfæren. Men det som irriterer meg absolutt mest i hverdagen er at svarte plastposer med hundedritt ligger slengt  omkring på alt fra gangstier til pynt oppe i trærne. Det vitner om at det er  en vanskelig og kronglete vei og gå for å endre på det store bildet, når folks nærmiljø ikke betyr en hundeskit.

Du får 10 prosent av oljefondet til disposisjon. Hva bruker du det til?

– Satset alt på et bedre kollektivtilbud, da gjerne med miljøsnille framkomstmidler.

Knus en klimamyte!

– At Co2-utslippene ikke har noe å si for den globale oppvarmingen. Ethvert bidrag med å hindre/resusere utslipp vil også hindre at temperaturen stiger med de konsekvensene det har.

Hvordan tror du verden er om ti år?

– Jeg tror ikke at verden er merkbart endret om ti år. Forhåpentligvis  vil forståelsen for at vi i stor grad kan påvirke egen og våre etterkommeres framtid ha blitt større.

Hva eller hvem utgjør den største trusselen for klimaet i dag?

– Den største trusselen er folks selvsentrerte, egoistiske og kortsiktige drøm om vellykkethet målt i økonomisk velstand. Samtidig med verdens økende befolkning og ressurser. Ressursbruken som allerede er feilfordelt, f.eks. teknologisk utvikling og behov for energi.

Har du et spørsmål til Jens Stoltenberg?

– Hva mener du er vår tids største klimatrussel, og kan du som passasjer i en av verdens dyreste biler klare å bremse fra baksetet?

Nevn en klimalov du gjerne ville følge?

– Rydd opp etter deg!

Før møtet i Mexico, hva nå for den voksende klimabevegelsen?

– Det viktigste er at miljøspørsmålene ikke forsvinner ut av nyhetsbildet etter at konferansen er over. Og at mobiliseringen av sofaslitere og gjerdesittere fortsetter.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *