Ukens talsperson, Kaja Kollandsrud, svarer på våre spørsmål

Uke 15

Kaja Kollandsrud tok hovedfag i konservering ved Universitetet i Oslo i 1992. Hun arbeider som senior konservator ved Kulturhistorisk museum med ansvar for sikring, undersøkelse og behandling av bemalt tre og lerret i universitetets eie og underviser ved konserveringsstudiet ved Universitetet i Oslo. Kaja har en spesiell interesse for middelalderens maleteknikk, bemalt skulptur og gjenstanders oppbevaringsforhold.

Kaja og hennes mann har to små barn, og familien har lenge vært opptatt av å tre lett på jorden og leve miljøvennlig. Siden november 2009 har hun vært med i styringsgruppa til Norsk klimanettverk og moderer nettverkets blogg.

Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?
Har ikke et faktisk øyeblikk, men har lenge vært optatt av å trå lettere på jorden. Det har med respekt for planeten, omgivelsene og våre etterkommere å gjøre. Engasjementet blir naturlig sterkere da man får barn. Jeg er opptatt av å gi dem en attraktiv fremtid.

Hvorfor ville du være talsperson for Norsk klimanettverk?
Klimanettverket er et tiltak jeg mer enn gjerne vil dele med andre. Enhver anledning til å snakke om klima er en god anledning! Det sies at vi gjør som naboen, så da ønsker jeg å være med på å engasjere  til dugnad. Vi trenger mange støttespillere og aktive medlemmer.

Hvilke ting gjør du i hverdagen for et bedre klima?
Hvor skal man begynne – det er så mange ting man kan gjøre! Av det vi har gjort i det siste er vel isolering av krypeloftet på huset med cellulose, et tiltak som vil bety noe for våre utslipp og ikke minst bidra positivt til lommeboka etterhvert.Vi har også byttet vedovnene til moderne rentbrennende, tettet vinduene og installerer i disse dager nye radiatorer med sentralt styringssystem. Familiebilen er en 5-seters el-bil, og så er vi medlemmer i bilkollektivet og låner av min mor når den elektriske ikke dekker behovet de gangene vi skal lenger enn 70 km radius.

Hos oss ligger hensynet til miljøet under huden og er en faktor som har betydning for valgene vi tar i hverdagen.  Redusere forbruket, gjenbruke og reparere, resirkulere og kompostere er alle tiltak bakt inn i vår hverdag. Og så blogger jeg for norsk klimanettverk da, så klart.

Hva er du mest redd for å miste?
Troen på at vi vil evne å snu før det virkelig er for sent.

Hvem er din største klimahelt?
For tiden er det »No impact man’ Colin Beavan.

Du får 10 prosent av oljefondet til disposisjon. Hva bruker du det til?
Tiltak som vil bidra til å bygge fornybarsamfunnet.

Knus en klimamyte!
At det ikke nytter hva vi som enkeltpersoner gjør er jo nonsens. Endring av holdningene til hvordan vi bruker ressursene må begynne hos hver enkelt for å gå inn i vår kollektive bevissthet.  Dette har med grunnleggende holdninger å gjøre som vil ha ringvirkninger på alt vi foretar oss. Jeg tror på forbrukernes makt. Mange som drar i samme retning kan gjøre en forskjell. Ifølge de engelske offisielle sidene «Act on CO2«, står vi som privatpersoner for 40% av utslippene, så her er det mye å gå på.

Hvordan tror du verden er om ti år?
Jeg tror de sosiale forskjellene vil bli større. Det blir en tøffere tilværelse der f.eks. klimaflyktninger vil bringe andres problemer nærmere oss. Knapphet på ressurser vil påvirke finansmarkedet, og vi vil ha en mindre stabil verden. Norge vil være et av de bedre stilte landene. Det er viktig at vi endrer våre mønstre nå slik at vi står bedre rustet til å møte fremtiden. Den dagen vi merker klimaendringene på kroppen er det for sent.

Hva eller hvem utgjør den største trusselen for klimaet i dag?
Politikerne som ikke gjør nok. De sitter med nøkkelen, og nå må de aktivt stimulere til en bærekraftig fremtid.

Har du et spørsmål til Jens Stoltenberg?
Tør du å snu i spørsmålet om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja? Det ville det stå repsekt av og ville sende et viktig signal om at vi nå må tørre å satse på fornybar energi, et signal som nå er helt nødvendig.

Nevn en klimalov du gjerne ville følge?
Premiering av miljøvennlige tiltak og gjøre det dyrt å forurense.

Etter København, hva nå for den voksende klimabevegelsen?
Det er nettop nå vi trenger tiltak som norsk klimanettverk for å vise at vi er mange som ser dette som viktig og gjerne vil være med på dugnasen for en fremtid vi og våre etterkommere kan leve godt med.

< Tilbake til bloggens hovedside


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *