Økologikrisen for dummies

Innlegget er skrevet av Bente Bakke i Norsk klimanettverk. Publisert i Finansavisen 16.09.11. Bente er opptatt av økologisk økonomi og i innlegget viser hun til Senter for økologisk økonomi og etikk – Handelshøgskolen i Bodø.

___

Under tittelen ”Gjeldskrisen for dummies” presenterte Finansavisen 14. september en artikkel for å hjelpe og gjøre krisen forståelig for alle som er forvirret over den tilsynelatende evige krisen i eurosonen.

Mitt inntrykk er imidlertid at det er økonomene som er mest forvirret, og jeg er ikke sikker på at folk flest fortjener å bli betegnet som dumminger når det gjelder økonomi. Mange har likevel fulgt økonomenes og bankenes råd og lånt på kostbare boligprosjekter over pipa, satset lånte eller sparte penger på høyrisiko spareprodukter og opparbeidet seg høy kredittgjeld. De har stolt på ”ekspertene”, og mange har opplevd personlige tragedier som en følge av disse rådene.

Jeg kan ikke forstå annet enn at gjeldskrisen både i Europa og USA har samme utspring; økonomenes overdrevne tro på lånebasert økonomisk vekst har ledet både nasjoner, virksomheter og privatpersoner ut i en økonomisk hengemyr.

Det er nå på tide å rive økonomene ned av pidestallen. De roper på  ny økonomisk vekst for å komme ut av økonomikrisen, men den største krisen er nå den økologiske. Dagens vekst innebærer en rovdrift på naturen som ikke er bærekraftig og som allerede slår tilbake i form av alvorlige klimaendringer og miljøforstyrrelser.

Veksten i årene fremover må spille på lag med naturen. Det demrer heldigvis i noen miljøer at dagens form for økonomistyring er moden for historiens skraphaug. Økologisk økonomi representerer fremtiden, og Handelshøgskolen i Bodø må berømmes for å ha satt dette på dagsorden med Senter for økologisk økonomi og etikk. Kanskje de kan lage lynkurset ”Økologikrisen for dummies” for sine økonomikolleger?


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *