4 graders temperaturøkning er ikke til å unngå

Omkring 70 personer kom til Håndverkeren 19. januar for å høre forskningsdirektør Knut Alfsen fra CICERO, biolog Dag O. Hessen fra UiO og filosof Arne Vetlesen fra UiO diskutere hvordan og hvorfor vi er på vei mot 4-graderssamfunnet.

Dag O. Hessen

4-graderssamfunnet er uunngåelig
Knut Alfsen påpekte at det ikke er et spørsmål om hvis, men når vi når en global gjennomsnittstemperatur som er 4 grader over det førindustrielle nivået. Han forklarte at for å hindre dette vi må kutte alle utslipp nå og bli et nullutslippssamfunn, men at han ikke anså det som realistisk at vi får det til med dagens kurs. Uansett hvilke temperaturmål vi ønsker å ende på er vi nødt til å kutte alle utslipp for å stabilisere temperaturen. Selv en 90 % reduksjon er ikke nok til å stabilisere temperaturen i det lange løp.

Hvor galt kan det gå?
Dag O. Hessen eksemplifiserte mulige biologiske scenarioer som kan utspille seg når temperaturene øker. Han viste til de selvforsterkende biologiske tilbakekoblinger som kan forekomme når temperaturen når visse punkter. Han trakk frem økt innvandring til av nye, eksotiske arter – noen vil vi være fornøyde med, andre vil bli mindre populære. Han forklarte hvordan lokale og regionale økosystem kan endres dramatisk i spesielt sårbare områder og økt forsuring av havene rammer mange skalldyr og korallrev. Han mente de biologiske prosessene i større grad enn noen andre påvirker klimaendringene.

Det som er bra for økonomien er dårlig for naturen
Arne Vetlesen fortalte om vårt etiske ansvar og problematiserte dette. Han stilte spørsmålet om hvorfor utslipp og våre vaner fortsetter som før selv om det er stor kunnskap og dokumentasjon som beskriver de negative konsekvensene av dette. Videre poengterte han at det vi har sett av utviklingen så langt viser at det som er bra for økonomien er dårlig for naturen og omvendt. Han konkluderte med at problemet er så dypt som et problem kan være fordi det er knyttet til vår livsform og vårt natursyn, der mennesket er det eneste som har egenverdi.

I debatten som fulgte var det høy temperatur og mange i salen brakte gode poeng og spørsmål til debatten. Professor i kriminologi Nils Christie fra Besteforeldreaksjonen kom med en tankevekkende observasjon: Vi er så låst på tanken om vekst at vi ser på utviklingen som et tog som alltid går fremover, og glemmer at vi kanskje burde gått av på et tidligere stopp.

Norsk klimanettverk ønsker å takke alle de oppmøtte, Concerned Scientists Norway og ikke minst foredragsholderne.

 

Oppdatering 24.01.2012:

Nå har vi lagt ut Knut H. Alfsens innledning fra debattmøtet om 4-graderssamfunnet: http://www.youtube.com/watch?v=p1sHFlWVrhk

Dag O. Hessens innledning fra debattmøtet om 4-graderssamfunnet er også lagt ut: http://www.youtube.com/watch?v=UUx3sJ9AB6I

Grunnet tekniske problemer med kameraet fikk vi dessverre ikke tatt opp Arne Johan Vetlesens innledning.

Følg oss på Facebook og Twitter


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *