GE. Great Expectations.

av Ingeborg Gjærum (Naturvernforbundet)

Den som ikke har forventninger, blir heller ikke skuffet. Det kan synes å være strategien politikerne har brukt når de har varmet opp til det pågående klimatoppmøtet i Mexico. Tro ikke det kommer noen klimaavtale. Glem ikke hvor vanskelig dette er. Husk hvordan alt låste seg i København. Har de fortalt oss. Og vi har svart dem. Tro ikke at vi skrur ned forventningene. Glem ikke verdens fattigste, fremtidige generasjoner og naturen rundt oss. Husk at det er dem som taper mest, husk hva som står på spill.

Og det gjenstår å se hva ferden til Mexico gir oss av resultater. Om vi får de byggesteinene vi håper på, som kan gi et reisverk for det som kanskje kan bli en ny klimaavtale i Sør-Afrika neste år. Eller om det blir med store ord fra alvorstyngede menn i dress med bekymringsrynker i pannen. For det er de gode på, disse forhandlerne. Å fortelle om problemene, ord på ord på ord.

Og forkortelser. Om det ikke produseres nevneverdig med klimakutt i disse forhandlingene, blir det i alle fall produsert fortkortelser og nye ord. Et eget språk. Vi vil ha en FAB avtale (Fair, Ambitious, Binding). Vi følger nøye med på REDD (Reducing Emissions from Deforestation
and Forest Degradation). Vi krangler om CCS i CDM (Carbon Capture and Storage og The Clean Development Mechanism.) Hva skjer på LULUCF (Land use, land-use change and forestry.) Osv osv (og så videre, og så videre.) Er det møte i AWG KP eller AWG LCA (Ad Hoc Working Group on Further Commitments for Annex I Parties under the Kyoto Protocol eller Ad Hoc Working Group on Long-term Cooperative Action under the Convention)?

Årets ord er gigatonngap. Foreløpig ikke forkortet til gtg, men det kommer vel. Gigatonngapet er navnet på det (altfor store) gapet mellom de utslippskuttene forskerne sier er nødvendig og de kuttene verdens land har lagt på bordet. For selv om verdens ledere for et år siden var enige om at tograder fikk være nok temperaturstigning og satte dette som målet for det internasjonale klimasamarbeidet, har vi bare fått løfter som tar oss halvveis mot dette målet. Med dagens utslippskutt har vi klar kurs mot en langt høyere temperaturstigning enn to grader.

Mind the gap, sier miljøvernerne i København. Og til tross for at vi ikke lenger tror på en FAB avtale som resultat fra det pågående møtet i Mexico (vi lar oss jo tilslutt overbevise av disse verdens ledere som mener det er heeelt urealistisk, og som glemmer nevne at det jo egentlig er heeelt nødvendig), så har vi klare forventninger. Gapet må tettes. Fyll opp gigatonntapet med nye og høyere klimamål. Vi klarer ikke stanse temperaturøkningen på to grader bare ved å vedta at vi skal greie det. Utslippskuttene må også bli store nok.

Jeg håper vi om ei uke kan lære oss det nye ordet gigatonnkutt. Fortkortelsen BT (breakthrough). Såpass må vi kunne forvente.


Publisert

i

,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *