Hvorfor vi trenger KlimaOppmøte

Klimaforhandlingene i Cancun står i følge gårsdagens Guardian på sammenbruddets rand.

Vi kommer med rapporter fra Cancun i morgen. På tirsdag arrangerer KlimaOppmøte direkte videolink fra Mexico, hovedkvarteret i det internasjonale klimadiplomatiets SNAFU. Tirsdag kl 1930, i et stormøte på Folkets Hus, kan du blant annet høre Arne Næss-gjesteprofessor Robyn Eckersley analysere den bipolare maktbalansen som står i veien for en bindende, internasjonal avtale.

Hvorfor er et bra oppmøte viktig?

Toppmøte-tilnærmingen, viktig som den enn er, ligger nå an til å føre verden mot en 3,5 graders oppvarming, noe som vil medføre betydelig fare for et klima som løper løpsk. Men selv en to graders oppvarming i forhold til førindustriell tid, vil sette verdenssamfunnet under et høyt press.

Norge har rike muligheter til å lede an i klimakrisens tid, men er fremdeles innsmurt i det fossile tankesettet, som en satirisk kåring nylig understreket i Cancun. Hvordan går veien fra «Dagens fossil» til «Tiårets fornyer»? Via bruken av oljefondet? Via en storstilt stimuluspakke for green tech og fornybar kraft? Europas stigende energibehov de neste tiårene er en gyllen sjanse for norsk industri. Kan vi gripe den?

På KlimaOppmøte diskuteres noen av tiårets sentrale kampsaker: Tjæresanden i Canada; eierskapsutøvelsen av Statoil; WWFs forslag om en sektorovergripende klimalov; klimaforskningens rolle; solidaritet med de som vil rammes hardest av klimaendringene. Og mye mer.

Det blir noe for enhver smak, og all grunn til optimisme på den hjemlige handlingens vegne. Klimaalliansene i sivilsamfunnet vokser. Samtidig er det klart at lite vil skje på nasjonalt politisk hold med mindre klimabevegelsen styrkes, og møter opp i stadig nye konstellasjoner.

Hva er så denne «klimabevegelsen» i dag? Den består av fagbevegelse, næringsliv, tradisjonell miljøbevegelse, kulturfolk, kirkesamfunn, og forskningsmiljøer. Og i stadig større grad også av bekymrede borgere uten en sterk tilhørighet til en bestemt klikk eller fløy.

Den består av deg og meg. Vi håper flest mulig tar turen innom Folkets Hus i løpet av tirsdagen.


Publisert

i

,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *