Klimastjerner i Cancún

Cancun kan synes som beretningen om en varslet flopp. Her er en beretning om optimisme, tro og pågangsmot, sendt fra vår venn Lan Marie Nguyen Berg, som er i Cancun for Spire

Spire stiller kvinnesterke med fire friske jenter i Cancun. Sammen med Ingunn og gutta i Changemaker har vi rocka den første uken her nede. Skarpe spørsmål til delegasjonen og masse policy og lobbyarbeid i gangene på Cancun Messe og i the Moon Palace (eller Messa og Månen – som de kalles oss imellom).

Selve rockestjernen må være superspiren Kari-Anne Isaksen – som med ungdomsnettverket i ryggen har dratt hjem den største seieren i ungdomsnettverkets historie. I arbeidsgruppen på Artikkel 6 – eller den artikkelen som skal sikre utdanning, deltagelse og bevissthet om klimaendringene (prinsippet som former basisen for det første budet i lavutslippsutvalgets rapport) har Kari-Anne og gjengen hennes lobbet USA, Den Dominikanske republikk, Norge og EU. Og på rekorttid (nærmere bestemt 90 minutter) fikk de igjennom et forslag til en COP-bestemmelse (COP-decision). En dåd formannen for Subsidary Body for Implementation (SBI- der vi forhandler om artikkel 6) hadde betegnet som nærmest umulig.

Kari-Anne Isaksen med G77+Kinas forhandler Adriana Valenzuela

Hele dagen gikk heltene – delegatene som hadde kjempet frem saken og ungdommene som hadde fått dem til å gjøre det –rundt med gullstjernene ungdommene hadde klippet ut til dem. Og i går kveld da forslaget ble vedtatt i plenum og gikk videre til høynivådelen holdt Robert (SBI-formannen) stjernen opp foran hele plenum!!! Et stort øyeblikk for ungdommen her i Cancun og i hele verden.

Spire er i Cancun fordi vi tror det nytter. Vi hører ikke på Stoltenberg når han sier dette er vanskelig og nesten umulig. Den siste uken har bevist at ungdommene har påvirkningskraft på bestemmelsene som blir gjort her, OG viktigere  at enighet kan komme fort – fortere enn noen skulle tro på forhånd.

Så nå når vi går inn i vår andre uke av forhandlingene  – går vi inn med forventninger om framgang. Når Solheim lander i kveld, og Stoltenberg om noen dager, lander de til en gjeng med ungdommer som tror de kan (Stolenberg og Solheim altså). Det er på tide de tror på det selv også.

Følg med på inspirerende.wordpress.com og klima-tuvalu.no

Hurra for Artikkel 6!
Gambia med sin gullstjerne
Den Dominikanske Republikken med sin gullstjerne
SBI Chair deler ut en gullstjerne til Gambia

Publisert

i

,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *