Karbondiett

Et bidrag til BloggeOppmøte signert «Camilla M.»

Jeg har ikke merket noe til den ennå, men i begynnelsen av 2010 fikk Norge en Klimakur. Det er en meny av 160 dietter som skal få ned vår CO2 vekt. Menyen er komponert ut fra de ulike samfunnssektorenes mulighet for reduksjoner.  Ellen Hambro som er sjefskokka bak menyen, som skal slanke det norske samfunnet. Ettersom enkeltmennesker står for om lag 85 % av klimagassutslippene, bør en slankekur som retter seg mot hver og en av oss også utvikles. Det er på tide at vi begynner å telle karborier slik slankere teller kalorier.

Jeg vil foreslå at Hambro ser til Giskes Næringsråd, og samler de beste klimaforskere, motivatorer fra  toppidrettssenteret og reklamebransjens kuleste formidlere i et Ernæringsråd for CO2.  I motsetning til Giskes råd, bør det være god plass for en engasjert Karbonprins Haakon. Ernæringsrådet skal inspirere, motivere og instruere nordmenn til historiens store slankedugnad. Årets slanker bør kåres som en idrettshelt og profileres som et nåtidens store forbilde.

Beregninger utført av IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) viser at om verden skal nå måle om ikke å overstige et visst nivå CO2 i atmosfæren og togradersmålet skal nås, må det gjennomsnittlige utslippet fra hver verdensborger ligge på 2.2 tonn årlig. Dette tilsier at vår karbondiett vil bli hard, for vår vekt i personlig karbonutslipp ligger 10 tonn mer enn denne anbefalingen.

Den dårlige nyheten er altså at nordmenn i denne sammenheng er smellfeite. Den gode nyheten er de første tonnene med CO2reduksjon ikke krever særlig mye selvdisiplin eller smertefulle forsakelser.

En karbondiett er ikke så ulik en hvilken som helst diett. Man starter med å anslå vekten (her målt i tonn karbondioksid, CO2) og deretter bestemme hva den ideelle vekten skulle være. Det finnes enkle systemer for å beregne utslipp av ulike aktiviteter, karbondietten må bare utvide menyen. Ved å identifisere de mest betydningsfulle utslippskildene først og starte med disse vil den første delen av dietten gi rask reduksjon. De ulike hverdagsaktiviteter som karbondietten viser, vil føre til reduksjon målt i karborier i stedet for kalorier.

Ved å legge sammen alle de mulige aktivitetene i en effektiv karbondiett, vil tonnene renne av oss. Hvilken tilfredsstillelse, hvilke motivasjon! Vi vil kunne måle vårt bidrag. Samvittigheten kan vokse like hurtig som karbonutslippene krymper. Vi blir karbonslanke og utslippsansvarlige.  Det er typisk norsk å være god. Jeg vet ikke. Men det bør bli typisk norsk å være slank. Karbonslank.


Publisert

i

,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *