Om å mørkelegge lys

Inge Olav FureHeidi Norby Lunde, blogger under navnet VamPus, avlegger WWFs Earth  Hour kampanje et besøk i Aftenposten 24. mars under den noe merkelige overskriften ”Mørkelegging av lys”. Hun angriper WWF og Earth Hour med hovedbudskapet om at det trengs mer lys i verden, ikke mindre. Svært mange mennesker lever uten tilgang til elektrisk strøm som vi i vesten tar for gitt. Hun mener at Earth Hour reperesenterer et ønske om å gå tilbake til et før-industrielt samfunn med alle dets mangler.

Earth Hour er et initiativ for å rette søkelyset på klimautfordringene. Vårt energiforbruk øker stadig og i store deler av verden innebærer det at energien produseres av kull eller annet fossilt materiale. Det oppsiktsvekkende med kronikken er at hun i løpet av en helside ikke en eneste gang berører hovedproblemet; at vår livsstil gir et energiforbruk som nå truer menneskeheten og vår sivilisasjon. Det er ingen uenighet om at det er en stor utfordring å finne løsninger på utviklingslandenes økende energibehov. Men, løser de sitt energibehov på samme måte som vi har gjort, rammes vi alle.

I den grad man kan lese et politisk budskap, er det antakelig at vi de siste hundre årene har ”erstattet dyre, dårlige og forurensende energikilder med lettere, billigere og mer miljøvennlige kilder til energi.“ Og dette skal da ha skjedd “uten kvoter og reguleringer og miljøorganisasjonenes moralisering og statlige direktiver, påbud og forbud.” På toppen av dette hylles olje i kraft av sin store energitetthet som et stort gode. Det er neppe grunn til å tro at Norby Lunde ikke forstår innholdet i klima- utfordringen, av mange statsledere kaldt vår tids største utfordring. I steden for å bidra til debatten om hvordan vi kan legge om vår energiproduksjon til fornybare og bærekraftige metoder, inklusive energisparing, velger hun altså bevisst å plassere seg blant klimafornekterne.

Inge Olav Fure

Generalsekretær
Norsk klimanettverk

Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *