Vårt første møte med elefanten i rommet

Tema for vårt første møte den 12.01.2010 i serien Elefanten i rommet var Klimadiagnoser – Psykologiske perspektiver på klimakrisen.  Hvorfor gjør vi ikke mer når klimakrisen krever kollektiv handling uten sidestykke i historien?

Du kan se et par utdrag fra møtet her på YouTube.

Det var flott å møte en fullstappet Wergelandssal på Litteraturhuset. Folk satt i trapper og langs veggene for å være med på første diagnose. Stemningen ble både tenksom og melankolsk etter det vakre musikkinnslaget av Atle Sponberg, fiolinist og konsertmester i Kringkastingsorkesteret, og Frode Haltli , solist på akkordeon, men så var jo også møtets tema alvorlig!

Debattantene Dag O. Hessen, Siri Kalvig, Karen O’Brien, Per Espen Stoknes og Nina Witoszek viste sine personligheter og utfylte hverandre på en spennende måte som gav debatten både humor og bredde. Etter at hver enkelt introduserte seg selv guidet ordstyrer Aleksander Melli med velfunderte undringer debatten.

Så hvordan får man folk på banen? Flere innfallsvinkler ble diskutert. For at den enkelte skal endre egne forbruksmønster for å redusere sin påvirkning på planeten må en slik livsstil bli både trendy og sexy. Pekefinger og skrekkscenarioer skaper kun en distanse til problemet.  Samtidig er det nødvendig å vise veien for en ansvarliggjørelse med fakta. Selv om de er skremmende må de frem som virkemiddel for å bevege folk. Det er en oppgave å få hver enkelt av oss til å opfatte seg selv som en viktig del av en felles løsning.

Mange venter nå med uro i magen på at våre ansvarlige politikere viser handling og går foran på hjemmebane, med evne til å gjennomføre de store grep som nå er nødvendige for å legge til rette for fornybarsamfunnet. Sverige viser at det går an. De har klart å redusere sine utslipp med 9% siden 1990, mens våre i samme periode har økt med 11.

Derfor var det gledelig å oppleve publikums utålmodige engasjement boble i salen. De var slett ikke kommet bare for å høre på, men ønsket å bidra til debatten med sine ytringer. Flere uttrykte tro på at folk ønsker å bidra ved å gjøre noe. Det var godt å se i disse dager da tapet av programmet Drømmehagen på barne-tv til nå har engasjert nærmere 23 000 på facebook på kort tid…

Medarrangører var Concerned Scientists of Norway, Naturvernforbundet, Framtiden i våre hender og Regnskogsfondet.

< Tilbake til bloggens hovedside


Publisert

i

,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *