What’s in it for me?

Arild Hermstad, leder Framtiden i våre hender, deltar på KlimaOppmøtet tirsdag 7.12 under debatten om klimarettferdighet. Her er en tankevekkende post om temaet:

Får du noen glede av at vi tar vare på klimaet, lurer du kanskje på.

Jeg har ikke noe godt svar til en typisk norsk middelklasseperson. Det er ikke sikkert du vil ha så mye å tjene på selv å være klimavennlig. Kanskje du får bedre tid til familie og venner, og til mer turgåing i nabolaget, men jeg aner jo ikke om du blir glad for det.

Mange vil jo mest av alt reise jorden rundt, bo i større hus og kjøre enda større bil. For disse er det nok ikke så mye å tjene på klimatiltak, i hvert fall ikke på kort sikt. Men dersom våre barnebarn, en innbygger i øystaten Tuvalu, eller fattigfolk i flomutsatte Bangladesh eller tørkerammede Sahel, spurte om det samme – ja da vil jeg kunne fortelle i det vide og brede om hvilke fordeler de ville få.

Det er faktisk vanskelig å se at en bekjempelse av den globale oppvarmingen vil gi disse menneskene noen viktige ulemper. Ulempene vil føles i Norge, USA og blant andre folk som slipper ut alt for mye klimagasser i dag. Klimarettferdighet kan nemlig ikke oppnås ved at de rike skal bli enda rikere. Da får vi mer utslipp. Økt kjøpekraft for rike gir først og fremst flere flyreiser, mer bilkjøring, større hus, mer ting produsert av kinesisk kullkraft. Effektive klimatiltak krever at vi gjør noe med volumet på forbruket vårt. Det må ned.

Kjøp mer, sa finansministeren. Fly mer, sa miljøvernministeren. Sistnevnte nå med støtte av Aftenpostens journalister. Sponset av flyselskaper? Over to sider blir leserne 4. desember fortalt hvordan vi kan fly frem og tilbake på dagen til en europeisk storby for å gjøre unna juleshoppingen.

Jeg mener at reklame for flyreiser må forbys, slik sigarettreklame ble forbudt. Uten avisens reklamepenger fra flyselskapene, blir det neppe redaksjonelle reklameoppslag av denne typen. Slike oppslag gjør det enda vanskeligere å oppnå klimarettferdighet. De nører opp under vår egoisme, våre shopping-gener – og de ødelegger klimaet. Er du blant de som fryder deg over slike artikler og bare vet at du fortjener en ekstra flytur før jul? I så fall er det ikke for din skyld at vi må kutte klimagassutslippene. Du får det kanskje litt verre enn før.


Publisert

i

,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *