Elefanten i rommet – Strategier for klimakamp etter København


Kryss av i kalenderen for neste møte i vår debattserie Elefanten i rommet!

Sett av tirsdag 26. januar til interessant debattmøte i litteraturhuset!

Wergelandsalen 26. januar kl 18-21.

Tema er Strategier for klimakampe etter København

Arrangører: Norsk klimanettverk, Norges sosiale forum, Concerned Scientists of Norway, Fremtiden i våre hender, Naturvernforbundet, Regnskogfondet, Bellona.

Innledere
Lars Haltbrekken, leder i Norges naturvernforbund
Arild Hermstad, leder av Fremtiden i våre hender
Mette Nord, nestleder i Fagforbundet (LO)
Vegard Velle, styremedlem i Norges sosiale forum
Steinar J Olsen, daglig leder i Stormberg
Wenche Fone, leder for utviklingspolitisk avdeling i Kirkens nødhjelp
Møteleder: Tone Foss Aspevoll, informasjonsansvarlig i Bellona

Musikkinnslag: Håkon Thelin, kontrabass

Klimatoppmøtet var stedet hvor klodens toppolitikere skulle komme sammen og skape det virkelig store miljøvendepunktet. Noe de åpenbart ikke gjorde. Men hvordan skal vi oppsummere resultatet?

Obama: «Enigheten som ble inngått i København er den første av sitt slag og vil bli et grunnlag for global handling mot klimaendringer i årene framover.»

Stoltenberg: «Norge er glad for den meningsfulle enheten USA har oppnådd med Kina, India, Brasil og Sør-Afrika.»

Lars Halbrekken i Norges naturvernforbund var derimot skuffet og mente verdens ledere sviktet. Også Nasa-forsker James Hansen oppsummerte toppmøtet som en fiasko, men som en nyttig fiasko, siden det ville tvinge verdens ledere til å handle på egenhånd.

I etterkant har det blitt kamp om historieforståelsen. Den britiske klimaministeren Ed Miliband skylder på Kina. Miljøvernminister Erik Solheim gir Sudan, Saudi-Arabia, Venezuela og Bolivia det glatte lag. Representanter fra det globale Sør og klimaativister peker derimot fingeren i retning USA. Hvem og hvorfor gikk ting galt? Kom det også noe postivt ut av klimatoppmøtet?

Toppmøtet har skapt en rekke viktige diskusjoner om strategi. Hva nå for FNs rolle? Og NGOenes rolle? Hvilke tiltak må settes ut i livet for å redusere den globale oppvarmingen? Hvordan oppnår vi klimarettferdighet? Hvordan bevarer vi regnskogene? Hvordan kan den nye klimabevegelsen, som sprang ut i gatene i København, fortsette å vokse? Hva nå for klimakampen i Norge? VIL 2010 BLI ET KLIMAÅR?

< Tilbake til bloggens hovedside


Publisert

i

,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *