Kjenner du noen som ikke stemmer? Send videre.

Nesten halvparten av alle under tretti stemmer ikke ved valg. Å bruke stemmeretten er ikke din eneste måte å påvirke samfunnsutviklingen på, men tenk hvis årets Stortingvalg 9. september er viktigere enn andre politiske valg?

Det finnes nå et fjell av livsviktig informasjon om klimasystemenes tilstand, som vårt politiske system ikke har begynt å reagere ordentlig på. Konsekvensene av ”business as usual” kan bli veldig dramatiske og kostbare, også for vår egen generasjon.

Mer enn to tredjedeler av alle fossile ressurser som vi vet om, må vi bli liggende i bakken hvis vi skal ha en grei sjanse til å unngå farlig global oppvarming. Oppvarmingen de siste tiårene har vært mer enn farlig nok, og verdens fossile selskaper ligger faktisk an til å hente opp fem ganger mer karbon enn det vårt gjestmilde klima vil tåle.

Takten i utvinningen av olje og gass på norsk sokkel, Oljefondets investeringer, og Statoils tjæresandsatsning i Canada har en reell påvirkning på atmosfæren og verdens markeder.

Norge er et lite land, men også det vi kan kalle en atmosfærisk stormakt, som kilde til nesten tre prosent av verdens klimagassutslipp fra olje og gass. Vi har svært mange ubrukte muligheter til å gi et lite, men viktig dytt i riktig retning globalt, samtidig som vi også sikrer grunnlaget for sysselsetting og innovasjon her hjemme. Det kan vi gjøre ved å utvikle fremtidens fantastiske, klimavennlige teknologi; satse på norsk vannkraft som et «grønt batteri» for Europa; gå foran med en gradvis utfasing av oljeproduksjonen – og mye mer.

Stadige flere politikere vil jobbe for disse løsningene, bare vi ber dem om det. Da vil de hente opp ressursene verden virkelig trenger: Vilje, visjoner og politisk mot.

Tenk hvis din rusletur til stemmelokalet en dag i september, 2013, kan være med på å utfordre politikerne i et språk de forstår: opptelte stemmer.

Hvis fremtidige generasjoner og utsatte mennesker i andre land kunne gitt deg en fullmakt for å stemme på deres vegne i år … Hvor ville stemmen ha gått?

Illustrasjon av skip og ballong

 


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *