Klima animert

Fra og med januar lanseres vår arrangementsserie ”Elefanten i rommet – samtaler om klimakrisen”. Det blir debatt, foredrag, film, stand up, samfunnskritikk, aktivistverksteder og mye mer i løpet av 2010. Arrangementerne i første kvartal er allerede spikret, med spennende gjester, musikkinnslag, og et variert innhold – først og fremst temaer som er noe underbelyst på klimafeltet i dag. Vår medarrangør er Concerned Scientists of Norway, Naturvernforbundet, Fremtiden i våre hender og Regnskogsfondet.

For en ukes tid siden var en liten gjeng fra styringsgruppa til stede under avdukingen av 7 animerte kortfilmer som elever ved Norges kreative fagskole har laget for oss. Oppgaven de hadde satt seg var: Lag animasjon som kan brukes for å presentere «Elefanten i rommet».

Litt for travle tider her til mer enn en kjapp bloggpost, dessverre, men det skal bli mer blogging om dette siden. Og etter å ha sittet nå i kveldstimene og gått gjennom de flotte arbeidene, for å gi tips og tilbakemeldinger til de sju studentene, så må vi bare ta oss tid til å si noen ting:

Man sier ”elefanten i rommet” om et problem vi ser, men velger å ikke snakke om. Nå kan det innvendes at det snakkes veldig mye om klima for tiden (det er vel et tema for en egen debattkveld) men uansett hvor mye det prates: har praten det innholdet vi er best tjent med? Kortfilmene, som er fortolkninger av det engelske uttrykket ”Elefanten i rommet”, belyste den underomtalte elefanten på ulike vis: med humor, patos, og brodd. Men varme, lekenhet, optimisme, og positiv kommunikasjon var det som først og fremst gikk igjen. Dessuten var arbeidene svært proffe og tiltalende – eller ”sykt fete”, som de hippeste av oss sier.

Vi trenger mer av denne typen tilnærming til utfordringene vi står overfor. Ikke sånn å forstå at digital lek skal bli den bærende delen av vårt initiativ. Norsk klimanettverk handler allerede om folk som møtes for å snakke sammen om det de fleste av oss ser, men kanskje har for lett for å ignorere. Men effektiv illustrasjon, små visuelle aha-opplevelser, humor og optimisme, kunstnerisk talent – er også deler av den praktiske verktøykassa med klimaløsninger vi gjerne ser mer av i tiden som kommer.

Denne posten skrives på slutten av dag da Obama har mottatt Nobels fredspris, og holdt det som trolig vil bli husket som en av hans sterkeste taler. Klimakrisen ble dessverre ikke nevnt, selv om klima også er en enorm utfordring for sikkerhet og fred i verden. Hvordan våre ledere opptrer – det innholdet talene deres fylles av – handler også om hva vi ber av dem. Filmsnuttene vi har gått gjennom i kveld representerer i våre øyne nye muligheter til frivillig innsats, og en positivt betonet utfordring av våre egne holdninger. Og våre egne politikere. Sånt sett er arbeidene helt i tråd med Jaglands budskap om Yes, we can 😉

Vi gleder oss til å vise filmene fram i januar, og håper og tror at etablerte miljøorganisasjoner kan få liknende dugnadsbasert drahjelp til egne prosjekter, i de viktige årene som kommer.

Mens vi venter på å fullføre animasjonene – her er noen av grafikkene som f.eks. kan brukes til pauseinnslag under debattkveldene:


Publisert

i

,

av

Stikkord: