Aron Halfen står utendørs med lue og jakke

Dagens klimaprofil – Aron Halfen

Aron Halfen er 28 år gammel og født i Sverige, men vokst opp i Oslo. Han har bachelor og master i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo. Ellers har han studert antropologi, spansk i Nicaragua og sosiologi  ved Berkeley i USA. For tiden jobber han som rådgiver for Dialogprosjektet Kapital for utvikling i Utenriksdepartementet. Tidligere arbeidet i Miljøstiftelsen Zero. Samboeren hans studerer medisin. Aron liker å trene, være utendørs, reise og lage god mat. Han er nylig blitt med i styringsgruppen til Norsk klimanettverk.

Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?

Helt siden jeg var veldig liten har jeg vært opptatt av natur- og miljøvern. Klimasaken har for min del kommet som en forlengelse av dette, og jeg ble først virkelig engasjert etter at jeg bestemte meg for å vie masteroppgaven min til emnet. Da jeg fant ut hvor lenge man har visst at klimaendringer er en potensiell økologisk og sivilisatorisk krise uten å gjøre noen reelle maktpolitiske tiltak for å forbygge dette, ble jeg rett og slett forbannet og skuffet.

Hvorfor ville du være ukens klimaprofil for Norsk klimanettverk?

Da jeg ble spurt var jeg først litt nølende fordi jeg i det siste har hatt et personlig forbruk som ikke samsvarer med en målsetning om 2 tonn CO2 per hode, noe som på lengre sikt er nødvendig for å unngå farlige klimaendringer. Samtidig er mitt fokus rettet mot tilbudssiden, altså at vi som forbrukere må tilbys kun miljø og klimavennlige produkter, tilrettelagt gjennom internasjonale avtaler. Dette vil jeg få frem og derfor vil jeg stille opp som ukens klimaprofil.

Hvilke ting gjør du i hverdagen for et bedre klima?

Jeg jobbet tidligere for Miljøstiftelsen ZERO, men gjør dessverre ikke det lenger. Da hadde jeg muligheten til å virkelig påvirke i hverdagen. Nå jobber jeg mest med bevisstgjøring gjennom Holder de ord, Norsk klimanettverk og økokonseptet SeilNorge. Ellers prøver jeg å være en mest mulig miljø- og klimavennlig forbruker.

Hva er du mest redd for å miste?

Den fantastiske planeten vi lever på. Dersom FNs klimapanels verste scenarioer slår til, blir ikke vår planet et hyggelig sted når jeg blir gammel. Jeg er opptatt av mangfold, både når det gjelder natur og kultur. Klimaendringer truer begge deler.

Hvem er din største klimahelt?

Jeg har stor respekt for folk som har stått på barrikadene for denne saken hele livet. Og tror jeg derfor vil si ingen nevnt, ingen glemt.

Hvilken sak brenner du mest for?

At alle mennesker skal ha mulighet til å nå sitt potensial i en rettferdig verden som tar vare på globale fellesgoder som havet, naturen og klimaet.

Du får 10 prosent av oljefondet til disposisjon. Hva bruker du det til?

Halvparten til klimatilpasning og relatert fattigdomsbekjempelse og halvparten til informasjonskampanjer om effektene av klimaendringer og hvordan det kan investeres effektivt i fornybar energi og enøktiltak.

Knus en klimamyte!

At kalde vintre tyder på at global oppvarming ikke er et problem. Det viktige er fokus på klimaendringer; det kan gi varmere, kaldere, våtere og tørrere klima avhengig av hvor man befinner seg. 2010 var for eksempel et av de varmeste årene som er målt selv om det var iskaldt i Europa den vinteren.

Hvordan tror du verden er om ti år?

Jeg tror vi har greid å snu trenden mot økende utslipp og at vesten spiller en mindre dominant rolle både økonomisk, militært og kulturelt. Det tror jeg er en positiv utvikling så lenge den går i en demokratisk retning.

Hva eller hvem utgjør den største trusselen for klimaet i dag?

Forbrenning av fossil energi og de som tjener store penger på dette er den største utfordringen for klimaet i dag. Løsningen må være at det går an å tjene mer penger på fornybar energi i en overgangsfase. Deretter bør det generelle forbruksmønsteret endres i en mer økologisk retning. Jeg kan anbefale boken Ecotopia!

Har du et spørsmål til Jens Stoltenberg?

Hvorfor er du fortsatt så opphengt i kostnadseffektivitet innenfor klimapolitikken når det gir så usikre resultater? Burde ikke det erstattes med styringseffektivitet slik at Norge kan bli like dyktige til å kutte nasjonale utslipp som sin gode nabo Sverige?

Nevn en klimalov du gjerne ville følge

Loven om ”Bærekraftig utvikling”. Den vil dekke alt.

Etter møtet i Mexico, hva nå for den voksende klimabevegelsen?

Det gjelder å legge press gjennom stemmeseddelen. Politikerne som støtter opp om fossilindustrien må skjønne at deres dager snart er talte. Stem grønt. Resten vil ordne seg. Miljøbevegelsen må bli enda mer politiske og utnytte den grønne bølgen som strømmer igjennom Europa og USA på delstatsnivå.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *