Sveinar Kildal er 48 år, har tre barn og bor i Bærum. Han har studert fysikk ved Universitetet i Oslo og ved University of British Columbia, Canada og har tilleggsutdannelse innen treforedling, markedsføring, ledelse og miljø/energi. Han er i dag miljødirektør i Elopak, hvor han blant annet har ansvaret for energi, miljø, gjenvinning og bærekraft for konsernet.
Fritiden bruker han så mye som mulig utendørs med sykling og løping om sommeren og aktiv langrennstrening om vinteren. Mye av fritiden brukes også til å følge opp barnas sportsinteresser og skoleaktiviteter.
Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?
Jeg har vært engasjert i miljøspørsmål i 30 år og startet med den tradisjonelle naturvernsaken. Jeg har alltid vært engasjert i natur og bevaring av mangfold. Klimasaken har jeg fulgt med spenning og engasjement de siste 20 årene.
Hvorfor ville du være ukens klimaprofil for Norsk klimanettverk?
Det er viktig at vi fra industrien engasjerer oss og bidrar. Industrien gjør faktisk veldig mye for å redusere CO2. Mitt inntrykk er at det er større iver i industrien enn i det politiske miljøet for å få til absolutte reduksjoner.
Hvilke ting gjør du i hverdagen for et bedre klima?
Jeg lever et vanlig liv og prøver å ta de riktige valgene på innkjøp, strømsparing og reiser. Min jobb som miljødirektør i et internasjonalt konsern krever mye reising og dette gjør at jeg har høyere CO2 utslipp enn mange andre. For Elopak har vi redusert CO2 med 16% på tre år og dette er den største co2 reduksjonen jeg kan bidra med.
Hva er du mest redd for å miste?
Familie og venner.
Hvem er din største klimahelt?
Merkelig spørsmål, men det må være de som har det bra og lever på naturens premisser.
Hvilken sak brenner du mest for?
På tide at det innføres et skattesystem som baseres på CO2 utslipp.
Du får 10 prosent av oljefondet til disposisjon. Hva bruker du det til?
Investert i ny teknologi som reduserer CO2.
Knus en klimamyte!
Kald vinter i Norge betyr ikke at CO2 problemet er løst. Vi ser store endringer i klima i mange deler av verden. Selv om vi har kald vinter var fjoråret varmere enn normalt.
Hvordan tror du verden er om ti år?
Jeg tror dessverre at det er langt flere naturkatastrofer, og det har ikke blitt tatt noe reelle politiske grep for å redusere CO2. Jeg tror også industrien har innført CO2-budsjetter slik at vi kan tilfredstille et økende krav fra oss forbrukere for å redusere klimaproblemene.
Hva eller hvem utgjør den største trusselen for klimaet i dag?
Her er det to forhold som spiller sammen, forbruket av fossile råvarer som olje sammen med et stort overforbruk av varer. Litt enkelt sagt trenger vi fokus på ”olje” og ”shopping” for å redusere belastningen på miljøet. Vi må redusere forbruket og bruke mer fornybare råvarer og energikilder.
Den andre trusselen er at noen tror at klimakvoter vil medføre reduksjon av CO2. Det blir ikke vesentlig mindre CO2 at noen kjøper og selger CO2. Og særlig ikke hvis taket på CO2 kvoter er satt så høyt at det er plass til alle under taket.
Har du et spørsmål til Jens Stoltenberg?
Når tør du å innføre CO2-skatter som virkelig endrer forbruksmønsteret for næringsliv og forbrukere?
Nevn en klimalov du gjerne ville følge
Vi burde innføre en egen klimalov i Norge. Det har vi ikke, og andre land har innført dette.
Etter møtet i Mexico, hva nå for den voksende klimabevegelsen?
Langsiktig arbeid er viktig. Det er tross alt bevegelse i riktig retning, selv med mange politiske nedturer.