Marianne Johansen (f. 1974) har utdannelse innen økonomi og markedsføring og har jobbet som analytiker i IT-bransjen. Marianne jobber med ulike kunstmaterialer og er opptatt av hvordan visuelle/kunstneriske uttrykk kan benyttes for å fremme klimasaken.
Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?
Jeg har alltid regnet miljøvern som veldig viktig, men først for tre år siden da klimaendringer og nedsmelting av polene var sentralt stoff i media, tok jeg en avgjørelse om å engasjere meg ettersom klimasaken klart er vår tids største utfordring.
Hvorfor ville du være ukens profil for Norsk klimanettverk?
Jeg vil være talsperson for Norsk klimanettverk fordi klimasaken er viktig og Norsk Klimanettverk er en unik arena hvor mennesker med ulik bakgrunn kan forenes og bidra i klimasaken.
Hvilke ting gjør du i hverdagen for et bedre klima?
Jeg tenker til daglig miljø i alle de små prosessene jeg gjør. Jeg konsumerer mindre, kaster ikke mat og klær, bruker ikke oppvaskmaskin og tørketrommel, kjører kollektivt, resirkulerer.
Hva er du mest redd for å miste?
Fremtidige generasjoners mulighet til et liv på jorden.
Hvem er din største klimahelt?
Vanlige mennesker som på ulike måter har engasjert seg i klimakampen. Det er tydelig at fornuft og fakta ikke er nok til å få våre politikere til å ta de grep som må til – de trenger også å kjenne et press på seg fra folket (eller fra spesielle grupperinger) om å fatte de riktige vedtakene.
Du får 10 prosent av oljefondet til disposisjon. Hva bruker du det til?
Utfasing av fossile energikilder og omlegging til fornybarsamfunnet.
Knus en klimamyte!
-Det nytter ikke!
– Alt vi gjør har en påvirkning. Og mange bekker små utgjør en å. Vi må gjennomføre de riktige tiltakene nå mens vi enda kan rekke det.
Hvordan tror du verden er om ti år?
Tøffere kamp om ressursene, vi vil oppleve hyppige klimakatastrofer og en stor økning i klimaflyktninger.
Samtidig tror jeg det vil være lyspunkt innenfor overgangen til fornybarsamfunnet. Nye oppfinnelser og teknologier som blir tatt i bruk.
På dette tidspunktet tror jeg verden har tatt innover seg hvor alvorlig klimasituasjonen er og er klar til å handle deretter.
Hva eller hvem utgjør den største trusselen for klimaet i dag?
Likegyldigheten; vi mangler ikke informasjon om klimakrisen, men majoriteten er ikke «bekymret nok» for klimakonsekvensene for fremtidige generasjoner.
Har du et spørsmål til Jens Stoltenberg?
Jens, hva med en statusrapport over klimatiltakene gjennomført og i prosess på hjemmebane?
Nevn en klimalov du gjerne ville følge?
Jeg ville være villig til å følge alle lover som var opprettet for å redde klimaet, feks CO2- avgift som tilsvarer CO2- forurensningen.
Etter København, hva nå for den voksende klimabevegelsen?
København var bare en stasjon på veien -det samme vil Cancun være. Det er langt igjen å gå, så det er bare å stå på!! Klimakampen vil være med oss inn i fremtiden.
Legg igjen en kommentar