Nyhetsbrev desember 2010

Norsk klimanettverk

Kjære Klimavenn!

Snø og kulde skapte julestemning over store deler av Norge allerede i november. Vi ønsker alle klimavenner en riktig god jul, og vi håper 2011 vil bli et mer klimavennlig år. Kulda gjør at stadig flere nordmenn hevder de ikke tror på global oppvarming. Men at kloden totalt sett blir varmere hindrer ikke at klimaforandringer fører til at noen steder kan bli kaldere.

Klimatoppmøtet i Cancun er over, og det ble i siste liten en enighet om veien videre når det gjelder viktige områder som klimatilpasning for utviklingsland, skogbevaring og teknologioverføring. Det ble ikke enighet om større utslippskutt og finansiering, men likevel var det en viss optimisme for at det kan bli større enighet på toppmøtet i Durban neste år.

Les kommentarartikkelen i Aftenposten 14.12.20:

http://www.aftenposten.no/meninger/kommentatorer/storeng/article3948291.ece

KlimaOppmøte 7. desember i Folkets Hus

Klimanettverkets Vegard Velle, som har vært prosjektleder for dagsseminaret og fikk totalt 17 organisasjoner til å stille, sa ved åpningen at det i klimakampen er nødvendig å bygge brede bevegelser på tvers av alle interesseorganisasjoner.

LO-leder Roar Flåthen ønsket velkommen til Folkets Hus og kunne fortelle at LO som første fagbevegelse i verden har laget sin egen klimastrategiske plan. Han ønsket en helhetlig energi- og miljøpolitikk, større satsing på nye produksjonsmetoder og mer teknologioverføring til U-land.

WWFs generalsekretær Rasmus Hansson gledet seg i sin innledning over at fagbevegelsen har skjønt at miljøvern ikke er farlig og at miljøbevegelsen har skjønt at arbeidsplasser er viktig. Ved at LO, bedriftene og organisasjonene samarbeider mente han vi vil komme langt i klimakampen i Norge.

Et av temaene var Statoils tjæresandprosjekt i Alberta i Canada, et prosjekt redaktør Arne Strand i Dagsavisen har kalt ”Et kinderegg fra helvete”. Tjæresand gir flere klima- og miljøskader enn noen annen oljeutvinningsmetode . Statoil er det norske folks selskap ved at staten eier 67 % av aksjene. WWF, Greenpeace, Besteforeldreaksjonen og Norsk klimanettverk går sammen og krever at storting og regjering tar ansvar og instruer Statoil om å trekke seg ut av oljesanden. Du kan undertegne oppropet på: http://www.vieierstatoil.no/trekk-statoil-ut/

Klimanettverkets første, lille jubileum!

Norsk klimanettverk har snart eksistert i ett år. Det har vært et begivenhetsrikt og aktivt år. Farten var i gang så å si med det samme. I løpet av dette året har organisasjonen, arbeidsformen og profilen vokst fram. Arrangementene har vært mange, og aktive og innsatsvillige klimavenner har vært enda flere. Takk til alle for fantastisk innsats!

Klimanettverket har stått bak en lang serie med debattmøter på Litteraturhuset. Her har ulike sider av klimakampen blitt diskutert, gjerne med en øl i kafeen etterpå. For mange har dette vært første møte med Klimanettverket.

Klimasankthans på St Hanshaugen på Sankthansaften var det første riktige storarrangementet Klimanettverket løftet. Mellom 2-3 000 mennesker hygget seg mens klimaappeller, musikk, underholdning og kveldens hovedgjest, Sofieprisvinner James Hansen, i tur og orden befolket scenen.

KlimaOppmøte 7. desember har vi friskt i minne; også her er var Klimanettverket initiativtaker og fikk med en lang rekke miljø- og klimaorganisasjoner, fagbevegelse med LO i spissen, Kirkens Nødhjelp, Kirken med mange flere. Folket Hus sto i klimakampens tegn denne dagen! Arrangementet ble en vellykket folkelig markering av behovet for å komme videre i klimaarbeidet og få på plass en global, bindende klimaavtale.

Klimanettverket vil gjenta suksessene både med Klimasankthans og med KlimaOppmøte i 2011. I tillegg kommer helt sikkert andre arrangementer. Sentralt i arbeidet vil være å bygge allianser. Vi er helt sikre på at mange som arbeider sammen får til mer enn om de arbeider hver for seg. Og klarer vi å samle de store samfunssektorene som fagbevegelse, næringsliv, kommuner, kirke og frivillige organisasjoner, ja så får vi gjort mye mer!

Arbeidet i Klimanettverket er basert på frivillighet. Vi trenger alltid flere mennesker som vil bruke deler av sin fritid på dette! Mye eller lite, kort eller lenge. Vi gjør det vi kan for at alle som vil delta hos oss skal få et tilbud om å være aktiv! Så verv venner og bekjente til innsats for klimasaken. 2011 blir et svært viktig klimaår!

Leder Inge Olav Fure

fure@norskklimanettverk.no

Månedens klimablomst

André Martinsen, illustratør og grafisk designer, får månedens klimablomst. Dette året har han designet fire flotte og meget spesielle plakater til Norsk klimanettverks arrangementer. Plakatene har fått stor oppmerksomhet og mange positive kommentarer, bl.a. i forbindelse med utdeling av flyers til arrangementene. Plakatene til Klimasankthans og KlimaOppmøtet var dessuten vedlagt alle de personlige invitasjonene til stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene. André var vår klimaprofil uke 49.

Facebook: Bli fan, og delta i gruppen vår!

Twitter: @NKlimanettverk

Bloggen vår

Se tidligere møter på youtube

Husk at pengestøtte har mye å si for oss! Små og store bidrag mottas med takk. Bankkonto: 1254 05 62626 eller donér via PayPal

Mailadresse redaktør:

bente.bakke@soon.no


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *