Nyhetsbrev januar 2011

Kjære klimavenn!

Vi ønsker deg et riktig godt og klimavennlig nytt år! Det er ikke så lett i vinterkalde Norge å forstå at det aldri har vært målt høyere globale temperaturer enn i 2010. Michel Jarruad, sjefen for Den meteorologiske verdensorganisasjonen (WMO), uttaler at det viktigste signalet er at oppvarmingen fortsetter, og tendensen blir sterkere for hvert år som går.

Klimaendringene er dessverre ikke lenger bare noe som truer oss i inn i fremtiden. De er her nå. Isen på Grønland smelter i rekordfart og vil bidra mer til et økende havnivå enn tidligere antatt. Verdifulle korallrev, som er oppvekstområder for store fiskebestander, er truet av varmere hav. Stadig flere områder på jorden rammes av tørke eller enorme nedbørsmengder, med reduserte avlinger og ødeleggende storflom som følge. Hver og en av oss har et ansvar for at omleggingen til lavutslippssamfunnet må starte nå!

Merk deg følgende arrangementer:

Tirsdag 1. februar, kl. 18.00-20.00 – Oppstartsmøte for Holder de ord.
Formålet er å sammenligne politiske partiers løfter og politikk i praksis. Innlegg av frittstående politisk analytiker Aksel Bonde. Sted: Oslo. Meld deg på her.

Torsdag 3. februar, kl. 9.00-10.30 – Frokostmøte i Litteraturhuset.
WWF lanserer The Energy Report, som viser hvordan det er mulig med dagens teknologi at alle på jorden kan få sitt energibehov dekket av fornybare kilder. Påmelding: info@wwf.no

Tirsdag 8. februar, kl. 09.00-19.00 – CICERO-seminar i Litteraturhuset.
Blant temaene er forskning, formidling og medienes dekning av klimaendringer. Naomi Oreskes, forfatter av ”The Merchants of Doubt”, innleder til debatt kl. 1700. Miljøvernminister Erik Solheim deltar. Seminaret foregår på engelsk. Det er gratis å delta. Registrer deg her.

Mandag 7. mars, kl. 19.00 – Årsmøte Norsk Klimanettverk i Litteraturhuset
Fullstendig saksliste sendes ut 28. februar. Hold av datoen. Nye vedtekter, ny handlingsplan og valg av styre.

Lørdag 21. mai – Klimadag ved Universitetet i Oslo. I forbindelse med Universitetets 200-årsjubileum er Klimanettverket invitert til å samarbeide om opplegget for klimamarkeringen. Mer informasjon senere.

Lørdag 4. juni – Fordrag av James E. Hansen, den kjente, amerikanske klimaforskeren, som vant fjorårets Sofiepris. Paneldebatt. Mer info senere.

Torsdag 23. Juni – Klimasankthans på St. Hanshaugen
Les om arrangementet i 2010 her.

Ukens klimaprofil

Norsk klimanettverk startet i 2010 hver uke å presenterer en ny klimaprofil på sine nettsider. Les om mange interessante mennesker, som alle har et engasjement for klimakampen og for at jorden skal bli et levelig sted også for de generasjonene som kommer etter oss. Blant våre klimaprofiler er kjente navn som Aleksander Melli, Vegard Ulvang, Ingeborg Gjærum, Lars Haltbrekken, Gunhild Stordalen, Maja Ratkje og Rasmus Hansson.

Månedens klimablomst

Marie Loe Halvorsen får månedens klimablomst. Marie (23) studerer miljøfysikk og fornybar energi på UMB og er med i styringsgruppen. Hun har vært leder av webgruppen i et år, men har nå tatt en pause på grunn av musearm. Vi ønsker Marie god bedring og er glad for at hun fortsatt vil gjøre en frivillig innsats for NKN.

Hilsen fra Klimanettverkets leder

For den jevne avisleser er det vanskelig å oppfatte at Norge og verden sliter med et klimaproblem. Ja, mer enn et problem. Klarer vi ikke i løpet av de aller nærmeste årene (mange sentrale forskere sier innen 2020) å stoppe økningen i CO2-utslipp til atmosfæren, ja da har vi kanskje allerede tapt. Det er altså nå det gjelder. Men, det er ikke klimainnslag i nyhetssendingene (mer enn en sjelden gang), det er ingen daglige eller ukentlige programmer i radio og TV som i beste sendetid tar for seg problemene. Politikerne (med ytterst få unntak) er langt mer opptatt av å forklare hvorfor det egentlig ikke er  nødvendig å gjøre noe akkurat nå enn å sette i gang kraftfulle endringer.

Det regjeringen derimot har gjort, er å tillate en utbygging av Gardermoen til etter hvert å kunne ta dobbelt så mange reisende som i dag. I Storbritannia – hvor de har en klimalov – stoppet den liberal-konservative regjeringen en omstridt utbygging av Heathrow med henvisning til denne loven. I Norge, med en rød- grønn regjering, passerer dette nærmest med et skuldertrekk. Og det uten at det pr i dag foreligger noen som helst plan for hvordan det økede utslippet av klimagasser skal kompenseres.

Det er likevel slik at skal vi vinne denne kampen, må vi delta – nå! Vi må gi våre politikere klar beskjed om at vi ikke kan nøle lenger. Det må lages en plan for hvordan Norge skal bli karbon-nøytralt. Og da må vi holde kvoter i utviklingsland utenom. I dag sier neste alle politikere at de er enig i målet om et karbon-nøytralt Norge. Men, lenge etter at de selv er pensjonert. En klar vilje til å lage et veikart
for å komme dit, finnes ikke. Mener du det er viktig, ta kontakt med oss!

Leder Inge Olav Fure
fure@norskklimanettverk.no

————

Du finner oss også på:  Facebook Twitter – Underskog Origo nkn.no

Husk at pengestøtte har mye å si for oss! Små og store bidrag mottas med takk. Bankkonto: 1254 05 62626. Du kan donere via PayPal her.


Publisert

i

,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *