Partigradestokken

Jeg fikk med meg partilederutspørringen av Stoltenberg på P2 i morges, og statsministerens smidige svar på journalistens gode klimaspørsmål minnet meg om noe han sa for et par år tilbake:  «Hadde Norge bestemt her i verden, hadde klimakrisen vært løst.» Plutselig ble jeg inspirert til å regne ut hva de ulike partienes programmer ville bety for jorden anno 2100, hvis de fikk regjere i en tenkt, utopisk verden der alle land var som Norge:

FrP: 6 grader global oppvarming ift førindustriell tid: En sjette masseutryddelse av jordens arter, med kun små lommer av menneskelig sivilisasjon langt nord og sør på jorda. Men lave avgifter.

H: Det samme, muligens med litt flere innvandrere.

AP: 6 + også her, ettersom Stoltenbergs mantra om å «vri over fra kull til gass» er å vri seg unna behovet for å la store deler av verden resterende fossile reserver bli under bakken. En rekke nye studier viser at metanlekkasje fra gassutvinning, særlig skifergass hentet opp ved fracking, opphever enhver klimagevinst fra gass som overgangsløsning. Dessuten var det han sa om å støtte en «forsiktig og skrittvis» utbygging på norsk sokkel, en så stor løgn at den nærmest er praktfull i sin skamløshet. Også den gamle visen om å ha overoppfylt Kyoto-avtalen er grovt misvisende, med tanke på hvor tvilsomme kvotekjøpene har vist seg å være, og ikke minst med tanke på at Kyoto-protokollen sier at «Any such trading shall be supplemental to domestic action.» (artikkel 17) Handlig her hjemme har vi sett lite av, og i praksis har vi ikke oppfylt våre Kyoto-forpliktelser. Hadde alle taxisjåfører vært som Stoltenberg, ville veiene vært livsfarlige.

SP: 4 grader pluss, og katastrofalt jordbrukskollaps. Mager trøst at også franske oster stryker med.

Rødt: 3 grader pluss og utstrakt kollaps av a-endinger. (Oppdatert etter en grundig sjekk av Rødts politikk: Se kommentarfeltet. Greit med billige vitser, men substansen må være på plass: Rødts politikk er i tråd med en verden som oppnår togradersmålet)

KrF: Avverger trolig endetiden, ikke uten en viss skuffelse.

MDG: Så vidt jeg kan bedømme vil dette partiet i min hypotetiske globale skalering klare å få CO2-innholdet i atmosfæren ned til 300 ppm innen 2050 og i praksis redde verden. Så får vi heller løse problemet med for mye fromhet og bærekraft ved et senere valg.

(Og beklager hvis jeg har glemt noen.)

Aleksander Melli

Oppdatering etter å ha blitt gjort oppmerksom på at jeg glemte SV og Venstre (fort gjort i lunsjpausen).

SV vil – særlig i en grønn regjeringsallianse der det er lettere å handle som man preker – også unngå katastrofalt tap av livsnytelse i vår levetid. Det virker sannsynlig at de vil holde seg innenfor 2 grader +.

Venstre vil også havne under en katastrofal planetær sperregrense på 2 grader.

I teorien.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

4 kommentarer til “Partigradestokken”

 1. Elin Volder Rutle avatar

  Hei! Takk for hyggelig tilbakemelding og korrigering av teksten. Vi ble også overrasket over bedømmingen fra FIVH, og mener at vi har blitt vurdert mye strengere enn de andre partiene. Si gjerne fra til dem om at det er flere enn oss som synes det er rart at vi havner der vi havner.

  For Rødt er det å ta vare på kloden helt grunnleggende for politikken vår, og uten at vi tar styringa tilbake slik at stemmesedlene begynner å bety mer enn pengesedlene vil noens jakt på profitt fortsatt skape store miljøødeleggelser.

 2. Alekander Melli avatar
  Alekander Melli

  Hei Elin, har sjekket, og du har rett. Jeg skrev posten veldig raskt, i et galgenhumoristisk humør, med Aslak Sira Myhre i bakhodet tror jeg – mer av en oljeentusiast enn partiet er i dag. Det blir fort billigere vitser på bekostning av de partiene man føler seg minst hjemme i. Men Rødts klimapolitikk nå er eksemplarisk – jeg synes faktisk at Fremtiden i våre henders evaluering gir den litt for lav score, sammenliknet med f.eks. SV og Venstre.

  Med andre ord, en stemme for Rødt er også en stemme for klimastabilitet.

 3. Elin Volder Rutle avatar

  Hvorfor mener du Rødts politikk vil gi 3 graders oppvarming? Vi har noen av de klareste klimamålene, tydelige strategier for å kutte utslippene våre med 40% innen 2020, planer for å redusere og fjerne oljeavhengighet, og og bygge en fornybar framtid. Les gjerne mer om det i Rødts plan for en fornybar framtid, som du kan laste ned på miljøpartietrødt.no

 4. Eivind Trædal avatar
  Eivind Trædal

  Hva skjedde med SV ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *