Skatten er rett foran oss!

Erlend Efskind er deltaker i Norsk klimanettverk, der han blant annet er leder for gruppen som jobber med Elefanten i rommet-arrangementene. Han er i tillegg forfatter. Les vårt intervju med Erlend her.

Innlegget er publisert i Aftenposten 26.10.2010

Jeg leser i Aftenposten nylig at næringsminister Trond Giske nå vil lete etter gull og andre verdifulle metaller. Som en liten guttunge uttaler han: «Nå starter skattejakten!»

Nå er det ikke nødvendigvis noe feil med gruvedrift i seg selv, og spesielt ikke dersom metallene går til miljøvennlig teknologi. Det det reageres mot, er måten Giske fremstår på. Det er som om Regjeringen overhodet ikke har tatt innover seg at miljø- og fattigdomskrisen i verden i stor grad skyldes en hensynsløs ressursutnyttelse og et overforbruk.

Framtiden i våre hender foretok nylig en undersøkelse der et klart flertall sier de heller ønsker mer fritid enn mer penger: Vårt materielle behov har åpenbart nådd et metningspunkt. Og når det gjelder forholdet mellom kjøpekraft og opplevd lykke, nådde vi toppen en gang på 60-tallet. Siden den gang er pengesekken tredoblet!

Så kanskje er det på tide å innse at drømmen om den store skatten er meningsløs, nettopp fordi skatten befinner seg rett foran oss: tiden og ressursene vi har til rådighet – gleden over rent vann og frisk luft. Og alt sammen helt gratis.

ERLEND EFSKIND
forfatter, Oslo


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *