Spørsmål til ukens talsperson – Ola Skaalvik Elvevold

Ola Skaalvik Elvevold (født 12. juni 1988 i Tromsø) er leder i miljøorganisasjonen Natur og Ungdom. Han ble valgt som leder i januar 2010, etter to år som nestleder i organisasjonen. Han har bodd i Oslo siden høsten 2007, og forutenom NU så har han jobba som prosjektleder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag (2008) og som fagrådgiver i Bellona (2009).

Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?
I 2004 så jeg og vennene mine at det lå an til åpning for oljeboring i nord. Jeg så at oljevirksomhet i nord ikke bare ville true fornybar matproduksjon og naturverdier, men også alle de i det globale sør som allerede trues på livet av klimaendringer.Hvorfor ville du være talsperson for Norsk klimanettverk?
Fordi klimanettverket er et spennende initiativ som på kort tid har fått til mye, og som har mye å tilføre norsk miljøpolitikk!

Hvilke ting gjør du i hverdagen for et bedre klima?
Det viktigste jeg gjør er å gå på jobb hos Natur og Ungdom. Hver dag får jeg lov til å vie 100 prosent til miljøvern, sammen med fantastiske mennesker. For øvrig har jeg ikke bil, og gjør mitt beste for å kildesortere.

Hva er du mest redd for å miste?
Oppdriften i miljøarbeidet. Når det gjelder både planetens tilstand og folks tålmodighet er vi på overtid. Det har aldri hastet mer, og hvis ikke noen ting begynner å løsne snart, risikerer vi at støtten til dugnaden som må til, skal ryke.

Hvem er din største klimahelt?
De er det mange av, men kanskje først og fremst alle aktivistene i Natur og Ungdom som jobber hver dag for å kutte utslipp der de bor. Og alle andre som jobber på samme måte over hele verden.

Du får 10 prosent av oljefondet til disposisjon. Hva bruker du det til?
Da gir jeg halvparten til klimatilpasning i de delene av verden som allerede rammes hardt av klimaendringer. Den andre halvparten investerer jeg i både utvikling og utbygging av fornybar energi i Norge.

Knus en klimamyte!
”Nordmenn flest er rik og feit på oljepenger, og gir blaffen i klimaet.” Jeg tror det store flertallet er klar til å bli med på klimadugnaden, men de venter fortsatt på politiske ledere med et troverdig prosjekt. Det er når de store tiltakene uteblir, at vi risikerer at engasjementet svinner hen, og nordmenn flest lener seg tilbake.

Hvordan tror du verden er om ti år?
Om ti år har vi fått på plass et internasjonalt klimaregime godt nok til å møte klimakrisa, og vi har en global klimabevegelse som verden over presser fram de nødvendige tiltakene. Her hjemme er utslippene på vei nedover, etter at de første petroleumsfrie områdene ble etablert utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i 2011.

Hva eller hvem utgjør den største trusselen for klimaet i dag?
De delene av fossilindustrien som har gått ned i skyttergravene og nekter å bli med på omstilling. Her hjemme er dette oljelobbyistene i Oljeindustriens Landsforening.

Har du et spørsmål til Jens Stoltenberg?
Hvordan skal vi klare å kutte norske utslipp tilstrekkelig, hvis vi ikke tar tak i dem som forurenser mest, nemlig oljeindustrien og veitrafikken?

Nevn en klimalov du gjerne ville følge?
Totalforbud mot oppvarming med oljefyr.

Etter København, hva nå for den voksende klimabevegelsen?
Møtene i Mexico i år og Sør-Afrika neste år vil ikke gå noe bedre enn København hvis ikke noe skjer med rike lands politikk. Vi trenger en folkebevegelse for å tvinge fram de nødvendige tiltakene i rike land. Her hjemme, helt umiddelbart, så gjelder det å komme seg opp til folkefest i Kabelvåg til 7. august, for å være med å sikre et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Da skriver vi historie!


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *