Ukens talsperson Katrine Selsø svarer på våre spørsmål

Uke 36 – 2010

Katrine Selsø er for tiden masterstudent i marinbiologi ved universitetet i Oslo. Hun har lenge vært opptatt av miljøet og har det siste året vært presseansvarlig i Norsk klimanettverk.  I 2009 var hun en av tre hovedarrangører for Norges bidrag til klimamarkeringen 350.org, mens hun i år skal være medarrangør for årets arrangement. Foruten dette engasjementet er katrine aktiv i biologisk fagutvalg, spiller i kolbotn konsertorkester og drømmer om en verden der de miljøvennlige transportmidlene er implementert slik at hun kan se hele klodens enorme naturmangfold.

Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?
Jeg har alltid vært opptatt av miljø- og naturvern, men da jeg deltok på et Fulbrightprogram i Minnesota i fjor sommer som omhandlet klimaendringer og forskningsformidling skjønte jeg at klimaendringene er det første vi må bekjempe av miljøproblemer slik at vi står igjen med en planet der andre miljø- og fattigdomsproblemer i det hele tatt er aktuelle og kan løses.

Hvorfor ville du være talsperson for Norsk klimanettverk?
Jeg håper at jeg ved å være talsperson for Norsk klimanettverk kan hjelpe til med å spre ordet om dette utrolig viktige og effektive nettverket for all klimaengasjement i Norge.  Klimanettverket er et utrolig bra verktøy både for enkeltpersoner og for organisasjoner som vil stå sammen for å bevare planeten vår.

Hvilke ting gjør du i hverdagen for et bedre klima?
Det jeg gjør for klimaet i min hverdag er å kun sykle eller benytte kollektivtransport når jeg reiser, jeg resirkulerer alt Oslo kommune lar meg få lov å resirkulere og jeg passer på å ikke kjøpe nye, unødvendige forbruksartikler hver gang lysten på noe nytt dukker opp. I stedet går jeg i bruktbutikker, deltar på byttemarkeder og arver klær av venninner. Ettersom jeg elsker å lese har jeg også lett meg frem til en rekke bruktbokhandlere i Oslo der jeg kan gjenbruke alle bøkene mine.

Hva er du mest redd for å miste?
Mest av alt er jeg, som biolog, redd for å miste det enorme biomangfoldet som finnes i de ulike verdensdelene. Det er ikke bare naturen i regnskogene som er en katastrofe å miste, bl.a. består norskekysten av de eneste levende dypvannskorallene i verden og disse vil gå tapt om regjeringen bestemmer seg for å bore opp olje utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Som menneske er kanskje den mest nærliggende frykten likevel de enorme humanitære katastrofene vi står over dersom klimaendringene får fortsette å utvikle seg i det tempoet de gjør i dag. Klimaflyktning er allerede et reelt begrep som vi dessverre kommer til å lære mer og mer om i årene fremover.

Hvem er din største klimahelt?
Det må være den amerikanske forfatteren Bill McKibben. Allerede for 20 år siden skrev han en bok for den allmenne befolkningen for å advare mot global oppvarming (The end of nature) og har siden 2007 vært med på å starte folkebevegelser som step it up og 350.org. I fjor var 350.org omtalt av CNN som: ‘the most widespread day of political action in the planet’s history.’ 24.otober i fjor deltok 181 land i verden med 5200 markeringer. I fjor hadde vi appeller og fakkeltog her i Oslo, mens i år satser vi på et kjempearrangement den 10.10.10 med stor artistgalla og gjenbrukstorg på Rådhusplassen.

Du får 10 prosent av oljefondet til disposisjon. Hva bruker du det til?
Som fattig student har jeg selvsagt ingen begreper om hvor mye penger dette er, men først og fremst ville jeg prøvd å nå ut til ”mannen i gata” ved å kjøre humoristiske informasjonskampanjer om hva han kan gjøre for å endre egne, naboens og politikernes forbruksvaner. Politisk lobbyvirksomhet må også til, gjerne noe jeg skulle rekruttert store, internasjonale bedrifter til å hjelpe med. Sist, men ikke minst, må global oppvarming inn i skolebøker og universitetspensum, det må slutte å være elefanten i rommet ingen ønsker å anerkjenne.

Knus en klimamyte!
Den klimamyten jeg gjerne skulle sett forsvinne er at en person ikke kan gjøre en forskjell på klimaenringene. Det er bare å se på hva Bill McKibben har utrettet, eller James Hansen. Et brennende engasjement og en vilje til å utfordre andre mennesker til å gjøre det som er rett er alt som skal til for å spre viljen til å stoppe global oppvarming.

Hvordan tror du verden er om ti år?
I tråd med posititiviteten fra den knuste klimamyten over tror jeg selvsagt at verden om ti år har blitt en god del varmere, men at samfunnet har innsett klodens begrensninger og lever da i et samfunn der de rike landene har gått sammen med de fattige for å begrense skadeomfanget fra klimaendringene og gått sammen inn i fornybarsamfunnet.

Hva eller hvem utgjør den største trusselen for klimaet i dag?
Forbrukersamfunnet og menneskers sterke evne til å gå med selvproduserte skylapper. Så lenge mennesker ikke er villige til å legge om sin bruk-og-kastmentalitet og fortsetter å tro på politikere og bedrifter som sier at vi må sørge for å bruke stadig mer penger for å redde finansverden, vil klimaet fortsette å endres med stormskritt.

Har du et spørsmål til Jens Stoltenberg?
Når har du tenkt å slutte å snakke om hvor bra Norge er på klima og heller begynne å innføre lover og tiltak for å bedre norsk klimastatus?

Nevn en klimalov du gjerne ville følge?
Jeg skulle gjerne fulgt en pisk- og gulrotlov der miljøforurensing straffes mens miljøvennlige alternativer er den billigere, bedre løsningen. En slik lov måtte i så fall gjelde både for meg som privatperson og for større selskaper, for å stimulere omlegging til fornybarsamfunnet.
Tilbake til bloggens hovedside



Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *