Vår bragd?

Inge Olav FureInnlegget er skrevet av styreleder i Norsk klimanettverk, Inge Olav Fure. Publisert i Dagsavisen 06.01.2011.

I sin nyttårstale til folket sa statsministeren dette om klima: «Vår bragd skal være å hindre at isen smelter.»

I utgangspunktet høres kanskje dette flott ut; å hindre at isen smelter. Men, i en politisk sammenheng betyr dette ingenting, det krever ingenting og det forplikter ingenting.

Tatt i betraktning at vi står overfor en klimasituasjon som er mer alvorlig enn noen gang, kunne vi kanskje forventet en statsminister med et større fokus på nettopp dette. Mange er også klar over at det var manglende politisk evne og vilje til å finne løsninger som gjorde 2010 til et absolutt bunnår for klimaarbeidet.

Skal Stoltenberg-regjeringen gjøre noe som hindrer at isen smelter, er løsningen like åpenbar som komplisert: Vi må reduserer våre utslipp av klimagasser. Politikernes problem er at dette ikke alene kan gjøres ved å bevilge mer penger.

Å redusere klimagassutslippene krever at politikerne stiller krav til hver enkelt av oss. Handlinger og livsmønster som er skadelig for klima må bli dyrere eller ulovlig. Omlegging til et levesett som reduserer belastningen på naturen må premieres. I dag vil det være en bragd om regjeringen gjør dette: Å lede oss bort fra vår raske marsj mot stupet. Alle vet at det er slik, men ubehaget knyttet til omleggingen gjør at det er lett å traske ufortrødent videre.

Lille julaften kom nyheten om at regjeringen hadde gitt Avinor tillatelse til å bygge en ny terminal på Gardermoen. Dette kommer som et resultat av forventet trafikkøkning. Vi skal altså reise enda mer. Klimagassutslippene dette vil generere hopper man over og henviser til klimameldingen som (kanskje) kommer til høsten. Gardermoen blir dermed etter hvert i stand til å doble trafikken. Antallet billetter til 199 eller 49 kroner vil neppe gå ned. Å reise mer med fly er noe av det mest effektive vi gjør for å øke mengden klimagasser i atmosfæren. Dette bidrar til at isen smelter litt mer. Det er vanskelig å se den nasjonale bragden bak enda flere superbillige feriereiser.


Publisert

i

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *