Vår første pressemelding

Ny giv for klimasaken

01.01.2010 ble en ny arena for frivillig innsats lansert i Norge. Norsk klimanettverk ønsker å gjøre det lettere for folk flest å engasjere seg for politisk endring, i en tid da marginen for effektiv handling er svært knapp.

Vi starter med en rekke nye kampanjer og kulturprosjekter, men målet på lenger sikt er å bidra til holdningsendring og mobilisering i Norge, sier forfatter Aleksander Melli, som har vært en sentral pådriver bak initiativet, sammen med Åsne Seierstad, Arild Hermstad, og Lars Haltbrekken, blant mange andre.

Klimasituasjonen tilsier at det haster å handle, vi må gjøre vesentlig mer enn vi gjør i dag, sier Melli. Toppmøtet i København viste at våre politikere trenger drahjelp. Vi kan ikke lenger være trygge på at de vil servere oss gode klimaløsninger, med mindre folk og bedrifter kommer sterkere på banen i tiden som kommer.

En åpen invitasjon

Norsk klimanettverk har vært under utvikling i ett år, i dialog med en lang rekke støttespillere av ulik bakgrunn og politisk tilhørighet. Stadig flere blir med, men nettverket er en åpen invitasjon til å engasjere seg. Ved lansering er cirka 150 initiativtakere og deltakere involvert.

Vi som drar dette i gang er folk som har sittet på gjerdet lenge, dels vantro, dels godtroende, mens våre folkevalgte gjentar og gjentar at tiden for å handle er nå, sier Melli.

Pågangen og støtten vi opplever, gir et signal om at det finnes nye krefter som er klare til å ta i et tak, og hjelpe de mange som har jobbet for klimasaken i en årrekke.

Ledige dugnadsoppgaver

Initiativer er helt og holdent basert på frivillig arbeid så langt. Norsk klimanettverk lanserer en rekke prosjekter i 2010. Mange av dem trenger nye frivillige til ulike oppgaver. Å delta i Norsk klimanettverk kan for eksempel innebære å arbeide for kampanjen 10:10 Norge, bokprosjektet SNU, underskriftskampanjen Forny Oljefondet, filmkonkurransen Bioprop, eller samtaleserien Elefanten i rommet på litteraturhuset. Det finnes ledige dugnadsoppgaver også innenfor blogging, kartlegging, fotoaksjoner, og web. Nettverket har plass til alle som ønsker å være med, fra alle deler av landet. Terskelen for å delta er lav.

52 Talspersoner

Norsk klimanettverk vil ha 52 talspersoner i 2010. Hver av dem vil fremme våre felles mål i en uke, ut fra eget ståsted, f.eks. ved å lansere debatter og fronte enkeltstående aksjoner, appeller, og arrangementer.

I første halvår starter vi med en bred sammensetning av næringslivsledere, miljøvernere, politikere, artister, og intellektuelle. Men det er ikke bare kjente samfunnsaktører som vil forme klimakampen de neste årene. Sist, men absolutt ikke minst, har vi et ønske om at mange av våre talspersoner i 2010 vil være vanlige folk fra hele landet som utretter eller mener ting vi synes er viktige.

Våre talspersoner i første kvartal er: Aleksander Melli, Sam Chimaobi Ahamba, Gaute Wahl, Arild Hermstad, Nina Dessau, Åsne Seierstad, Lars Haltbrekken, Atle Halstensen, Irja Vormedal, Martin Revheim, Ida Thomassen, Tobias Thorleifsson, Steinar J Olsen, Kumi Naidoo og Erik Heisholt.

Samarbeidspartnere og støttespillere

Hovedsamarbeidspartnere:
Framtiden i våre hender, Naturvernforbundet, Natur og ungdom, Bellona, Global Migrants for Climate Action, Kampanjen 10:10 Norge350.org, og Bill McKibben. Andre som stiller seg bak initiativet: Folkeaksjonen for oljefritt Lofoten og Vesterålen, WWF, Regnskogfondet, og Concerned Scientists of Norway,  som medarrangører på Elefanten i rommet.

Lenker:
SNU – en antologi
Bioprop – en filmkonkurranse
Forny oljefondet
Norsk klimanettverks blogg

Norskklimanettverk
Kontaktpersoner:
Mikkel S. Glomstein,
mstormg@gmail.com
tel. 45248129

(Kun etter kl 15):
Aleksander Melli,
alek-me@online.no,
tel. 92062219<Tilbake til bloggens hovedside


Publisert

i

av

Stikkord: