Ellen Elisabeth med allværsjakke på en kai

Dagens klimaprofil – Ellen Elisabeth Tveiten-Grotbæk

Ellen Elisabeth Tveiten-Grotbæk har en mastergrad fra Universitetet i Oslo med tema “Renewable Energy and Green Economic Growth”. Hun har også en bachelorgrad i engelsk og pedagogikk fra Høgskolen i Telemark. Ellen Elisabeth har jobbet ved det norske generalkonsulatet i New York med ansvar for næringsliv og kulturfremme og har i tillegg lang erfaring fra organisasjons- og styrearbeid. For tiden holder hun på med en fordypning i prosjektarbeid og prestasjonsledelse ved UiO og prøver samtidig å få tid til friluftsliv og å komme a jour med en stadig lengre liste av bøker som burde vært lest. Hun har dessuten nylig blitt med i styringsgruppen til Norsk klimanettverk.

Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?
Jeg har alltid synes at vern av klima og miljø har vært viktig, men det var først da jeg så Al Gores film “An Inconvenient Truth” at jeg bestemte meg for å ta et aktivt grep for å leve så klimavennlig som mulig.

Hvorfor ville du være ukens klimaprofil for Norsk klimanettverk?
Jeg synes NKN er en flott arena for å skape felleskap mellom folk og organisasjoner som med ulike midler og vinklinger kjemper for en felles sak, og jeg er stolt av å kunne bidra i en så motivert og dyktig gruppe.

Hvilke ting gjør du i hverdagen for et bedre klima?
Jeg kjører kollektivt og bruker økologiske matvarer, vaskemidler og hudpleie, ellers kjøper jeg sjelden ting jeg ikke har virkelig bruk for.

Hva er du mest redd for å miste?
Sett bort fra det opplagte som er familie og venner er jeg mest redd for å miste muligheten til å påvirke omgivelsene mine, inkludert retningen på klimadebatten.

Hvem er din største klimahelt?
Jeg er imponert over foreldrene mine som i godt voksen alder har fått øynene opp for klimasaken og nå gjør sitt for å bidra til å gjøre fremtiden bedre. Selv om jeg mener at det er lovgivning og politisk vilje som må til for å løse “den store saken,” er det tross alt hverdagsheltene som har stemmene politikerne vil ha. Dermed er det viktig at verdien av den enkeltes engasjement blir løftet frem.

Hvilken sak brenner du mest for?
Å redusere unødvendig forbruk og å gjøre det nødvendige forbruket klimavennlig.

Du får 10 prosent av oljefondet til disposisjon. Hva bruker du det til?
Til utvikling av miljøvennlig samferdsel.

Knus en klimamyte!
At enkeltmenneskets innsats ikke utgjør noen forskjell i klimasaken! Dette er en myte som tillater unnfallenhet og som blir verifisert av politikere som nærmest utelukkende fokuserer på teknologiske løsninger og klimakvoter.

Hvordan tror du verden er om ti år?
Ti år er kort tid, derfor tror jeg tilstanden for miljøet anno 2021 vil være dårligere enn i dag. Samtidig tror jeg at engasjementet for klimasaken vil ha en bredere forankring i samfunnet, og i sum vil utsiktene for klimaet derfor se lysere ut i 2021 enn de gjør per i dag.

Hva eller hvem utgjør den største trusselen for klimaet i dag?
Politisk retorikk som ikke blir fulgt opp av handling.

Nevn en klimalov du gjerne ville følge
For å sitere Jan Egeland: klimaendringer er ingen akademisk øvelse, og generelt mener jeg derfor at klimalover må bedre forholdene for de som trenger det og begrense overforbruk der det forekommer. En god sak kan være å regulere markedsføring og reklame som skaper kunstige behov.

Etter møtet i Mexico, hva nå for den voksende klimabevegelsen?
Selv om Mexico manglet høynivådeltagelsen man kunne ønske er klimatoppmøter viktige uansett om de fører med seg enkelttiltak eller helhetlige avtaler. Allikevel kan man ikke underslå den noe negative tonen som ble satt i København og Cancun, derfor er det viktig at klimabevegelsen nå bidrar med velfunderte forslag som viser at en klimavennlig fremtid er mulig.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Ett kommentar til “Dagens klimaprofil – Ellen Elisabeth Tveiten-Grotbæk”

  1. jan-Tore Tveiten avatar
    jan-Tore Tveiten

    Hei Ellen!
    Dette var gøy. fint å se at dere «unge» tar tak og ser fremover. Ta deg en prat med Kristin i SV også, og forklar henne litt om problematikken med utslipp fra den delvis utrangerte bilparken vår. Her mangler det politisk vilje til å gjøre de rette tingene. Det er vel ikke urimelig å øke kravene til utslipp selv om bilene begynner å bli gamle.
    Lykke til med prosjektet ditt.
    Hilsen
    Jan-Tore

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *