Ellen Wibe

Dagens klimaprofil – Ellen Wibe

Ellen Wibe (46) er coach, veileder og kommunikasjonstrener. Hun har jobbet med politikk på heltid i mange år, blant annet som nestleder i FrP (1993-94) og generalsekretær i FpU. Etter bruddet med FrP i 1994 har Ellen jobbet som rådgiver i ulike kommunikasjonbyråer, og i de siste årene har hun arbeidet med trening og coaching av mennesker gjennom eget foretak. Hun har erfaring fra arbeid både med offentlig sektor, næringslivet og frivillige organisasjoner. Se: http://www.ellenwibe.no/

Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?

Interessen har kommet sigende – parallelt med forståelsen av at vi presser safta ut av kloden vår. Dette kan ikke gå bra uten merkbare konsekvenser, også for klimaet.

Hvorfor ville du være ukens klimaprofil for Norsk klimanettverk?

Jeg synes det er bra å vise at klimasaken ikke bare tilhører naturvernerne og den tradisjonelle miljøbevegelsen, men at folk med alle typer bakgrunn støtter saken.

Hvilke ting gjør du i hverdagen for et bedre klima?Jeg hadde 1 flyreise i 2010. Det er jeg fornøyd med. Hjemme lukker vi dører, vasker klær på 40 grader istedenfor 60, kaster lite mat og fyrer med ved. Jeg har fortsatt mer å gi her. 

 

Hva er du mest redd for å miste?

Ren luft og rent vann. Det liksom grunnmuren i menneskelig tilværelse.

 

Hvem er din største klimahelt?

Jeg ser opp til alle mennesker som engasjerer seg for det de tror på.

 

Hvilken sak brenner du mest for?

Vi trenger et bærekraftig økonomisk system som ikke først og fremst er basert på økt materielt forbruk. 3 % vekst er fortsatt mantraet i Norge. Trenger vi det – strengt tatt?

 

Du får 10 prosent av oljefondet til disposisjon. Hva bruker du det til?

Støtte til skole for barn i dårligere stilte land.

 

Knus en klimamyte!

”Klimaendringene er ikke menneskeskapt!” hevder noen. So what, sier jeg. INGEN kan nekte for at isen smelter og temperaturen stiger og at menneskelige utslipp har økt dramatisk siden den industrielle revolusjonen. Hvis summen av menneskelig aktivitet og naturens egne svingninger i klimaet gir økt oppvarming, så må vi som mennesker uansett gjøre vårt for å senke tempoet på utviklingen.

 

Hvordan tror du verden er om ti år?

Jeg håper at demokratiet har begynt å få fotfeste i land som ikke har det i dag. Samtidig med denne bevissthetsøkningen, håper jeg at de landene som opplever raskest vekst i dag, Kina for eksempel, også våkner raskere enn vi har gjort i vesten i forhold til å ta konsekvensen av våre økte utslipp, forbruk og forsøpling.

 

Hva eller hvem utgjør den største trusselen for klimaet i dag?

Vi som forbruker mest, må nok ta ansvaret her.

 

Har du et spørsmål til Jens Stoltenberg?

Dette er mer ett hjertesukk enn et spørsmål; Det er så overtydelig for andre land at vi i Norge dobbeltkommuniserer når det gjelder klimaspørsmål; Vi har gjort landet vårt rikt på å pumpe olje opp fra havet. Samtidig påfører vi klimaet store belastninger ved denne aktiviteten. På tide å innrømme denne sammenhengen åpent?

 

Nevn en klimalov du gjerne ville følge

Det finnes en liberal tanke som heter; min grense går der din begynner. Min påstand er at hvis den tanken hadde vært fulgt helt og holdent, ville klimaet vært annerledes i dag.

 

Etter møtet i Mexico, hva nå for den voksende klimabevegelsen?

Jeg tenker at det er ganske naturlig at også klimasaken tar ett steg fram – to tilbake – og to fram. Det viktigste er at alle som orker, fortsetter å holde fanen høyt. Som kommunikator tror jeg det er viktig å visualisere endringene på jorda. I denne sammenhengen er bilder tydeligere enn ord.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Ett kommentar til “Dagens klimaprofil – Ellen Wibe”

  1. Terje Nordenget avatar
    Terje Nordenget

    Det er kjempebra at det er mulig for en eks-frp-er å ta til vett og se at klimaproblematikken er høyst reell. Den realitetsorienteringen er som kjent lite til stede i det partiet…
    Jeg er helt enig i det du skriver rundt dette her. La oss holde fanen høyt, ja.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *