Truls Gulowsen er vår talsperson i uke 20. Les hans svar på våre spørsmål.

Copyright Greenpeace/NormanUke 20

Truls Gulowsen, 36, er leder for Greenpeace i Norge. Greenpeace har i år, sammen med WWF, kjørt en kampanje som heter «vi eier statoil» (link), som vil at Statoil som 67% statseid skal trekke seg ut av satsingen på utvinning av tjæresand i Canada, da denne av mange blir sett på som verdens skitneste olje. Denne uken vil Truls, Greenpeace og WWF (samt andre fra miljøbevegelsen) være tilstede under Statoils generalforsamling i Stavanger, hvor de vil fremme et forslag om at Statoil burde trekke seg ut av denne satsingen.

Når gikk det opp for deg at du måtte engasjere deg i klimasaken?
Jeg tror det gikk opp for meg første gang da jeg leste ”Gaia – Verdens Miljøatlas” på ungdomsskolen i -87. Boka gikk gjennom alle de store miljøkrisene, og var mitt aller første møte med klimaproblemet. Det var likevel først da jeg begynte på Landbrukshøyskolen og senere i Greenpeace at miljø og klima ble fulltid.

Hvorfor ville du være talsperson for Norsk klimanettverk?
Norsk Klimanettverk er et viktig nytt initiativ for å øke bredden i den norske klimakampen. Jeg er stolt og glad over å få være en del av dette.

Hvilke ting gjør du i hverdagen for et bedre klima?
Gjennom Greenpeace jobber vi så godt vi kan for å spre kunnskap om problemet og de viktigste løsningene. På privaten bruker jeg så mye sykkel og tog jeg kan, inkludert nattog hvis de går.

Hva er du mest redd for å miste?
Barna mine.

Hvem er din største klimahelt?
NASA-sjef James Hansen er en av de store. Vi trenger flere forskere som tør å gå ut av elfenbenstårnet og si tydelig fra hvor farlig klimaproblemet er, hva vi må gjøre og hva som er galt. Det blir stort å se ham i Norge i forbindelse med Sofieprisen og konserten på St.Hanshaugen.

Du får 10 prosent av oljefondet til disposisjon. Hva bruker du det til?
For det første må Oljefondet umiddelbart trekke seg ut av oljeselskaper, atomkraftindustri og kullkraftprodusenter. Om jeg kan bestemme at 10% skal øremerkes en særlig bransje vil jeg satse på solenergi, til belysning, varme, kjøling og elproduksjon. Vi må få et gjennombrudd på sol!

Knus en klimamyte!
Her i Norge er jeg redd for at det er nødvendig å påpeke at CO2-fangst og lagring dessverre ikke er så enkelt som mange norske politikere og miljøvernere har påstått de siste 15 årene. Derfor er det helt avgjørende at vi gjennomfører andre klimatiltak om vi skal ha noen som helst sjanse til å stabilisere klimaet innen 2 grader. Det krever at de globale utslippene begynner å gå ned innen 2015. Vi har fem år dit, og de eneste teknologiene som kan bidra i det perspektivet er redusert energibruk, energieffektivisering, fornybar energi og skogvern. CO2-fangst og lagring kan, om vi er heldige, bidra på lang sikt, men ikke engang det er sikkert.

Hvordan tror du verden er om ti år?
Verden er garantert varmere, Polhavet er isfritt om sommeren, men jeg håper virkelig at energirevolusjonen er i gang, og at det er globalt forbud mot å utvinne ukonvensjonelle fossilressurser som tjæresand. Da har vi en sjanse.

Hva eller hvem utgjør den største trusselen for klimaet i dag?
Det er politikerne som sitter med nøkkelen. Vi hører stadig at de sier de er opptatt av å løse klimakrisen, men så lenge de ikke tør å vedta tiltak som virkelig monner taper vi tid hver dag.

Har du et spørsmål til Jens Stoltenberg?
Denne uken har Statoil Generalforsamling. Ja eller nei til tjæresand, verdens mest forurensende oljereserve, står på dagsordenen. Vil du bruke Statens eiermakt i selskapet, i tråd med Aksjeloven, til å ta globalt lederskap og trekke Statoil ut av tjæresanden?

Nevn en klimalov du gjerne ville følge?
Utslipp og unødvendig energibruk bør være forbudt. Røykeloven er et godt eksempel, ingen trodde det ville bli mulig. Fordi den gjelder likt for alle har den fått god effekt og stor troverdighet. Vi trenger det samme på klimaområdet. Avgifter og krav er viktige virkemidler, men forbud må ikke undervurderes.

Etter København, hva nå for den voksende klimabevegelsen?
Etter kollapsen i København er det ikke noe globalt rammeverk for verken regulering eller legitimering av klimagassutslipp. Det betyr at individer, stater, selskaper og investorer må ta mye større ansvar for å styre samfunnet inn mot en bærekraftig bane enn bare å se på rammevilkårene alene. Samtidig er ingen klimagassutslipp lenger legitime. Aksjonspotensialet er enormt, og vi trenger mye bredere deltakelse.

< Tilbake til bloggens hovedside


Publisert

i

av

Kommentarer

Ett kommentar til “Truls Gulowsen er vår talsperson i uke 20. Les hans svar på våre spørsmål.”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Trond Stenvik and Bente Myhre Haast, Norsk klimanettverk. Norsk klimanettverk said: Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge, er vår talsperson denne uka. Her svarer han på våre spørsmål i bloggen: http://bit.ly/bDAMgx […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *